rand-bottom-standard

Tip van de week

2 February 2023 • Jeanine Oude Luttikhuis

Je Nederlandse teksten verbeteren op een prettige manier, wie wil dat nou niet? Om je taalgebruik tot in de puntjes te verzorgen, is het slim om up-to-date te blijven van de Nederlandse taal. Dat kan met onze handige tips!

TIP 1

Je herkent het vast wel: je wilt een mail versturen naar iemand en je leest het bij verzonden items nog even over. Shit, een typefout. Bdrijf in plaats van bedrijf. Slordig, maar het komt geregeld voor. Hoe kun je dit voorkomen? Nou, heel simpel. Verander je tekst tussendoor even in een ander lettertype. Hoe? Kopieer de tekst van de mail en plak het in Word. Het maakt niet uit welk lettertype je gebruikt. Comic Sans bijvoorbeeld (oké, dat liever niet). Door het lettertype te veranderen denkt je brein dat je een nieuwe tekst aan het lezen bent. Zo maak jij minder typefouten.

Zeg eens eerlijk: gebruik jij stiekem Comic Sans?

TIP 2

Overdreven taalgebruik: we maken er allemaal weleens gebruik van. Toch moet je je teksten zo kort en bondig maken. Waarom? Je wilt een boodschap zo vlot en boeiend mogelijk overbrengen. Daarnaast moet het makkelijk leesbaar zijn, anders haken mensen af. Kijk daarom naar woorden die je kunt schrappen. Woorden als: gewoon, eigenlijk, namelijk, even. Allemaal woorden die eigenlijk (grapje) overbodig zijn.

Maak jij veel gebruik van dit soort woorden in jouw teksten?

TIP 3

Begin je ook wel eens in het wilde weg te schrijven, in de hoop dat alles vanzelf op z’n plek valt? De kans is groot dat je uiteindelijk verzandt in een woordenbrij zonder kop of staart. Daarom presenteren wij dé tip die goed werkt als jij een tekst wilt gaan schrijven. Verzamel eerst onderwerpen op papier die in jouw teksten terug moeten komen. Heb je een verzameling? Check. Zet ze vervolgens in de juiste volgorde. Bepaal hoe je het verhaal wilt beginnen en hoe het eindigt. Ben je tevreden? Dan heb je de juiste structuur te pakken om jouw verhaal daarna helemaal uit te schrijven.

You get the point? Door deze werkwijze voorkom je dat je teksten vaag worden en jouw boodschap niet overkomt. Oh, en schrijven gaat zo ook een stuk sneller. Succes!

TIP 4

Heb jij een tekst geschreven, maar ben je hier niet helemaal zeker van? Dan hebben wij een goede tip voor jou. Lees je tekst hardop voor. Het liefst nadat je de tekst een tijdje hebt laten liggen. Struikel je tijdens het voorlezen, dan loopt je tekst op dat punt niet lekker.

Extra tips: zet een streep bij het stuk waar het niet lekker loopt en bekijk het kritisch. Wissel af met korte- en lange zinnen. Succes!

 

blog-image

Jeanine Oude Luttikhuis

Tekstschrijfster / content marketeer
Een standaardbrief, een webtekst, een handleiding, een plan van aanpak, een notitie. Een tekst schrijven is voor velen een lastige opgave. Je weet misschien wel dat de tekst beter kan, maar niet hoe.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van teksten? Ik regel het voor je.

Stel je vraag via WhatsApp!
Stuur ons een bericht.

Kunnen we jou ergens mee helpen?
Klik hier!