Lees gauw dit artikel
rand-bottom-standard

Heatmaps gebruiken voor meer inzicht

27 July 2021 • Gerben Damhuis

Wil jij ook meer inzicht in je website bezoekers?

Heb je al aan heatmaps gedacht?

Wat is een heatmap?

Een heatmap is een warmtebeeld van je webpagina. In een screenshot zie je jouw pagina met een transparante laag met visuele temperatuurverschillen. Hoe warmer de kleur, des te meer aandacht het element op je website heeft gekregen. Hierdoor krijg je inzicht hoe je bezoekers de pagina op je website gebruiken.

Hoe maak je een heatmap?

Er zijn verschillende (online) tools die de heatmaps kunnen genereren. Zelf gebruiken we Hotjar. Het mooiste aan deze tool is dat je het grotendeels gratis kunt gebruiken. Je kunt namelijk van 3 verschillende pagina’s tegelijk heatmaps maken. Wil je van meer pagina’s een heatmap dan kun je een Business account aanschaffen.

De heatmap via Hotjar maak je eenvoudig door:

  • een gratis account aan te maken,
  • Vervolgens je website toe te voegen,
  • Eenmalig een Hotjar code op je website te plaatsen
  • Per pagina een heatmap toe te voegen.
  • Controleer na een paar dagen of de heatmap daadwerkelijk werkt.
  • Een of twee weken te wachten totdat je voldoende bezoekers op je pagina hebt gehad.

Verschillende soorten heatmaps

Deze online tools genereren 3 soorten heatmaps, die verschillende inzichten geven en waar je verschillende conclusies uit kan trekken. Erg handig is ook dat je van zowel de desktop als mobiele pagina een heatmap krijgt. De soorten heatmaps die dergelijke online tools genereren zijn:

 

Klik heatmaps

Een klik-heatmap is een heatmap waarop alle kliks op een webpagina zijn gevisualiseerd. Je ziet dus precies waar je gebruikers van je website hebben geklikt, de kleur geeft daarbij aan hoe vaak er op dat punt is geklikt. Als er op een knop vaak is geklikt dan zul je op de heatmap een heldere rode vlek zien. Als er nauwelijks op is geklikt dan zie je een vage blauwe vlek.

Op basis hiervan kun je zien welke elementen je bezoekers als belangrijk beschouwen, kun je mogelijk usability problemen ontdekken of kun je gebruik maken van populaire gebieden.

Hotjar Klik heatmap

Beweging heatmap

De beweging heatmap is een heatmap waarop je alle muisbewegingen van je bezoekers terugziet. Hieruit kun je in zekere zin afleiden waar de bezoeker met de ogen naar heeft gekeken. Met deze analyse ontdek je of de focus van bezoekers op de juiste elementen ligt. Je ziet welke onderdelen van je website opvallen of juist niet.

Hotjar beweging heatmap

Scroll heatmap

De scroll heatmap is een heatmap waarbij het scrollgedrag van bezoekers gevisualiseerd wordt. Ziet je hoe ver gebruikers op je website naar beneden zijn gescrolld. Hieruit kan je afleiden hoeveel procent van je bezoekers het einde van de pagina haalt of bijvoorbeeld een belangrijk deel van de pagina in beeld krijgt.

hotjar scroll heatmap

Pagina’s bepalen voor je heatmap

Voordat je start met het instellen van een heatmap moet je bepalen van welke pagina je een heatmap wilt hebben. Kijk hiervoor in je gegevens van Google Analytics. Als je bijvoorbeeld naar Gedrag > Site-content > Alle pagina’s gaat dan vind je hier per pagina het aantal pagina weergaves en het Bouncepercentage. Een pagina met veel paginaweergaves en een hoge bouncepercentage kan interessant zijn om te optimaliseren met behulp van een heatmap.
Daarnaast kun je in een funnel kijken waar je bezoekers uitstappen. De pagina’s waar je bezoekers uitstappen zijn interessant voor een heatmap.
Ook kun je er voor kiezen om een net nieuw gemaakte landingspagina te onderzoeken.
Tijdens de analyse van de klik heatmap zie je vaak kleine hoeveelheden willekeurige kliks, kleine blauwe stipjes. De kans is groot dat dit simpelweg iemand was die per ongeluk klikte met zijn muis. Hier hoef je daarom geen aandacht aan te besteden.

Kom je in je klik heatmap een element tegen dat veel kliks genereerd? Kijk dan in de scroll heatmap welk percentage van je bezoekers het element daadwerkelijk hebben gezien. Blijkt dat het element nauwelijks wordt gezien dan kun je er voor kiezen om het element hoger op je pagina te plaatsen. Doordat meer personen het element zien vergroot je de kans op kliks.

We zien geregeld in een klik heatmap dat er elementen op een pagina staan die veel worden aangeklikt terwijl ze eigenlijk niet klikbaar zijn. Zie jij dat ook? Je kunt er voor kiezen om deze elementen klikbaar te maken en te linken aan een relevante pagina. Je vergroot hierdoor de kans dat bezoekers informatie vinden die ze zoeken.

blog-image

Gerben Damhuis

Online marketeer
Ik help je graag met vragen over de vindbaarheid en verbetering van je website. Als online marketing specialist werk ik nu 2 jaar bij TeamCreative aan de websites en projecten van de meeste uiteenlopende klanten. Met onderwerpen als telecom, detachering, metaalbewerking tot aan voedselveiligheid.

Heb je een vraag? Je mag me altijd mailen.

Stel je vraag via WhatsApp!
Stuur ons een bericht.

Kunnen we jou ergens mee helpen?
Klik hier!