Lees gauw dit artikel
rand-bottom-standard

Breadcrumbs

27 July 2021 • Jelmer Weken

Google heeft een nieuwe versie van de Google Search Console uitgerold. Deze nieuwe versie heeft een veel strengere aanpak in het beoordelen van bepaalde ‘schemas’ waaronder die voor ‘breadcrumbs’. Sommige website eigenaren hebben de afgelopen tijd alarmerende notificaties gehad van Google over honderden foutmeldingen betreffende deze ‘breadcrumbs’.

Waar heb je het over!? Wat zijn “Breadcrumbs”?

‘Breadcrumbs’ zijn een groep links die vaak gebruikt worden op grotere websites met veel content met een duidelijke hiërarchische structuur. Denk bijvoorbeeld aan een webshop met producten die in verschillende categorieën of zelfs sub-categorieën kunnen vallen.

Bijvoorbeeld:

‘Doe het zelf webshop’ => ‘Bouwmaterialen’ => ‘Planken’ => ‘Eiken – 50*120’

Het eerste item betreft de homepage, het tweede de categorie ‘bouwmaterialen’ het derde de subcategorie en tot slot het product zelf. Breadcrumbs helpen je site overzichtelijk te houden, bezoekers weten waar ze op je website zijn en ze kunnen makkelijk hun weg terugvinden naar een eerder overzicht.

Wat is precies het probleem?

Om de inhoud van je site goed te laten indexeren door Google kun je ook gebruik maken van deze breadcrumbs. Sites met producten die zijn verdeeld over categorieën en sub-categorieën hebben vaak een heleboel ‘landing pages’ (een pagina met een eigen URL). De breadcrumbs kunnen Google helpen bij het begrijpen van de structuur van je website.

Schema

Om Google je breadcrumbs te laten indexeren moet je gebruik maken van een ‘schema’. Wijze internet-mensen met verstand van data hebben richtlijnen geformuleerd over hoe bepaalde informatie het beste gestructureerd kan worden.

Voor allerlei soorten informatie is er een schema, bij TeamCreative maken we bijvoorbeeld standaard gebruik van het ‘LocalBusinessSchema’. Hiermee structureer je de standaard informatie van een bedrijf zoals contactgegevens en openingstijden en maak je deze rechtstreeks inzichtelijk voor zoekmachines.

Google Search Console

Google Search Console is een tool waar Google gebruik van maakt om het internet te indexeren. De Console kan ook gebruikt worden door gebruikers zodat zij inzicht kunnen krijgen in hoe hun website geïndexeerd wordt en waar verbeteringen aangebracht kunnen worden.

Voorheen werden breadcrumbs minder streng beoordeeld, maar sinds een week geleden zijn de regels hiervoor aangescherpt. Twee specifieke punten hebben de afgelopen week bij een hoop mensen voor onrust gezorgd:

  1. Links in pagina content mogen niet naar zichzelf verwijzen. Met pagina content wordt de unieke inhoud van een pagina bedoeld, dus terugkerende elementen zoals navigatie en de footer zijn uitzonderingen op deze regel.
  2. ‘Item properties’ mogen alleen gedefinieerd zijn voor geldige links.

Veel standaard implementaties van breadcrumbs worden automatisch gegenereerd door middel van custom code of een plugin. Veel breadcrumb oplossingen zijn zo ingesteld dat het laatste item in de reeks naar zichzelf gelinkt is. Dit omdat dit voor uniformiteit in de vormgeving zorgt. Dit is echter een overtreding van regel 1, en zorgt dus voor een foutmelding in de Google Search Console.

Door het laatste item om te zetten in een tekst i.p.v. een link kun je dit probleem oplossen.

Het volgende probleem is nu dat veel breadcrumb toepassingen ook automatisch het schema genereren waarmee ze geïndexeerd worden. Om die reden leidt het oplossen van regel 1 soms tot een overtreding van regel 2. Het oplossen van regel 2 is niet altijd even gemakkelijk omdat de instellingen voor het genereren van het schema vaak ‘hardcoded’ zijn.

Wat kan ik doen?

Gebruikt u breadcrumbs op uw website?

Als je geen breadcrumbs gebruikt is er niets aan de hand.

Als je wel breadcrumbs op jouw website hebt dan is het verstandig om deze te controleren. De snelste manier om erachter te komen of er iets moet gebeuren is kijken of er foutmeldingen zijn in je Google Search Console.

Als er een breadcrumbs gerelateerd probleem op je site is zul je waarschijnlijk al snel tientallen tot honderden foutmeldingen zien. Dit komt omdat breadcrumbs waarschijnlijk op vrijwel alle pagina’s van je site voorkomen en Google een foutmelding genereert per pagina.

Gebruikt u de NavXT Breadcrumbs plugin voor WordPress?

Bij TeamCreative gebruiken we doorgaans de NavXT Breadcrumbs oplossing voor onze sites. Deze plugin laat je ’templates’ aanmaken voor de verschillende items waar je breadcrumb reeks uit bestaat.

Heb je zelf toegang tot de instellingen van deze plugin? Dan kan je onder general settings het vinkje voor ‘link to current item’ uitzetten. Probleem 1 is hiermee opgelost.

Vervolgens pas je de templates aan voor alle “unlinked” versies van alle soorten items die in je breadcrumbs voorkomen. Een geschikt nieuw template kan zijn: “<span>%Title%</span>”

Heeft u hulp nodig?

Heb je geen toegang tot je Google Search Console? Jouw breadcrumb instellingen? Weet je niet wat voor toepassing gebruikt wordt of zijn de bovenstaande instructies niet duidelijk? Dan is het verstandig contact op te nemen met jouw web-developer.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over breadcrumbs of over het optimaliseren van je website voor zoekmachines? Ben je benieuwd of wij bij TeamCreative daarin iets voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op!

blog-image

Jelmer Weken

Developer
Na mijn eerste studiejaar Art & Technology heb ik een zomerstage gelopen bij TeamCreative. Na die stage ben ik naast mijn studie parttime blijven werken en sinds ik afgestudeerd ben werk ik hier full-time.

Ik hou me vooral bezig met het bouwen van websites en webshops

Stel je vraag via WhatsApp!
Stuur ons een bericht.

Kunnen we jou ergens mee helpen?
Klik hier!